Deneysel Hematoloji Derneği Başkanı ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ünal, derneğin 'lösemi, lenfoma ve myolama' gibi kan hastalıklarının tedavisinde yeni yaklaşımlar geliştirilmesi amacıyla kurulduğunu bildirdi.

Ülkede kan hastalarının sayısı, tedavisi ve takibi konularında belirli bir standart oluşturulmadığını ifade eden Ünal, şu bilgileri verdi:

'Türkiye'deki kan hastalarının sayısı ve kliniklerdeki takibiyle ilgili standart oluşturulması gerekir. Ayrıca kan hastalıklarıyla ilgili temel araştırma, klinik araştırma alanlarında boşluk var. Hematolojik kanserlerde hastaların yeni ilaçlara mümkün olan en kısa sürede ulaşması çok önemli. Oysa ABD'de geliştirilen yeni bir ilaç Avrupa'ya 1 yıl, bize 3 yıl sonra geliyor. Bu tür araştırmaların yapılmasıyla ABD'de ruhsat alan yeni bir ilaç aynı anda Türkiye'de de hastaların hizmetine sunulabilecek. Bir hastanın aylık tedavi maliyeti 5-15 bin lira arasında değişiyor. Yıllık maliyet ise 120 bin lirayı buluyor. Bu araştırmalar sayesinde devletin cebinden de para çıkmayacak. Ülkemizde bu araştırmaları yapabilecek merkezler çoğunlukta. Hastaların yeni ilaçlara daha çabuk ulaşması için klinik araştırma sayısının artırılmasını amaçlıyoruz.'

Aynı ilaca farklı ırklarda verilen tepkinin farklı olduğunu, ülke insanına özgü araştırma sonuçlarının ortaya konulmasının büyük önem taşıdığını dile getiren Prof. Dr. Ünal, 'Aynı ilaçla ilgili ABD ve Avrupa'da ortaya çıkan yan etki bizde görülmeyebiliyor. Bu nedenle klinik araştırmalarla kendi hastalarımıza özgü yaklaşımları ortaya koyabiliriz' diye konuştu.

Prof. Dr. Ünal, derneğin yürüteceği çalışmalarda klinisyenlerle araştırmacıları bir araya getirmeyi amaçladıklarını söyledi.